Tussen 28 augustus en 18 november vernieuwt de RET de tramsporen op de Nieuwe Binnenweg, waarbij het gebied tussen de Gaffelstraat en de ’s-Gravendijkwal wordt afgesloten. Ondernemers aan de Nieuwe Binnenweg hebben een kort geding aangespannen tegen de gemeente Rotterdam, de RET en de Metropoolregio Rotterdam-Den Haag, omdat er tijdens de planning van dit project geen rekening is gehouden met de winkeliers. De uitkomst is inmiddels bekend, en er heerst grote teleurstelling onder de ondernemers. Toch benadrukken ze dat ze iedereen met open armen blijven ontvangen.
Vanaf 28 augustus zal de Nieuwe Binnenweg ongeveer drie maanden afgesloten zijn vanaf het zebrapad ter hoogte van de Gaffelstraat. Dit is nodig om de tramrails op de kruising met de Mathenesserlaan te vernieuwen. Tramlijn 4 zal tijdelijk niet rijden tussen Rotterdam Centraal en het Heemraadsplein. Gedurende deze periode zullen de winkels wel gewoon geopend blijven. Klanten kunnen dus blijven genieten van een gezellig dagje shoppen.
De maanden na de zomervakantie zijn normaal gesproken een drukke periode, waardoor de ondernemers alles op alles zullen zetten om de winkelervaring van de klanten zo prettig mogelijk te houden. De ondernemers zijn echter verontwaardigd omdat beloofd was dat er overleg zou plaatsvinden met de ondernemersverenigingen voordat dergelijke ingrijpende beslissingen werden genomen. De afwezigheid van dit overleg heeft geleid tot frustraties en onzekerheid.
Het kort geding was het resultaat van het falen om via gesprekken met de betrokken partijen tot een constructieve oplossing te komen. De zaak benadrukte de complexiteit van de situatie, waarbij de gemeente Rotterdam, de RET en de Metropoolregio Rotterdam-Den Haag niets zeiden of naar elkaar wezen als het ging om verantwoordelijkheden rondom de werkzaamheden. Hoewel de ondernemers begrip toonden voor de noodzaak van de sluiting, hoopten ze dat het kort geding zou leiden tot een betere afstemming en communicatie in de toekomst.
Helaas leidde de uitspraak van het kort geding tot een grote teleurstelling. De Vereniging zou momenteel niet adequaat georganiseerd zijn voor collectieve acties en de werkzaamheden zouden de ondernemers niet voldoende beïnvloeden. Desondanks wijst de procedure op een patroon van ernstige verkeershinder op de Nieuwe Binnenweg tijdens drukke winkelperiodes, met herhaalde afsluitingen tussen september t/m half november in verschillende jaren. Eerdere ingrepen hebben aangetoond dat er in die periodes vaak slechte afstemming, gebrekkige planning en onvolledige communicatie waren. Toch krijgt de complexiteit en de noodzaak van de werkzaamheden prioriteit boven andere belangen.
Tijdens de zitting werd betoogd dat de belangen van de ondernemers te uiteenlopend voor de Vereniging zouden zijn, maar ze hebben wel degelijk één gezamenlijk belang: de ondernemers zetten zich graag in om samen een mooie, aantrekkelijke straat te creëren die voor ieder goed bereikbaar is, zodat alle klanten probleemloos van hun dag kunnen genieten.
Ondanks de teleurstelling kunnen er diverse leerpunten uit de casus worden getrokken, die met de raad zullen worden gedeeld. Verbeteringen zijn mogelijk, en zowel de winkeliers als de winkeliersvereniging De Binnenweg blijven zich inzetten voor deze prachtige winkelstraat in Rotterdam. Daarnaast blijven de ondernemers van de Nieuwe Binnenweg optimistisch en moedigen ze iedereen aan om de straat te blijven bezoeken en te genieten van de unieke ervaring die deze winkelstraat te bieden heeft. Ze willen graag benadrukken dat ze zelfs te midden van deze uitdagingen iedereen gemakkelijk op de Nieuwe Binnenweg kunnen ontvangen. Ze wensen hun klanten veel succes met het bereiken van de winkels en zijn heel dankbaar dat ze de moeite blijven nemen.
Deze website gebruikt cookies. Door gebruik te maken van deze website, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies. Lees meer